Amsterdam mag de Ja/Ja-sticker houden

Attentie Folder Preventie
Gemeente : Amsterdam

De Amsterdamse Ja/Ja-sticker voor op brievenbussen mag blijven. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam vandaag. De gemeente Amsterdam, die de sticker per 1 januari 2018 invoerde, was bevoegd om dat te doen. De reclamebranche probeerde de invoering terug te draaien.

Door de invoering krijgen huishoudens in Amsterdam alleen reclamedrukwerk als ze zelf een sticker op hun brievenbus plakken. Geen sticker betekent geen folders. Adverteerders die toch folders door de bus doen riskeren een boete.

"De uitspraak van de rechter is heel mooi nieuws in de strijd tegen papierverspilling", zegt de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks). Voor 2018 kregen bijna 210.000 Amsterdamse huishoudens ongeadresseerd drukwerk door de bus. Na de invoering van de Ja/Ja-sticker daalde dit naar ruim 80.000 huishoudens. Elk huishouden zonder sticker bespaart volgens de gemeente 33 kilo papier per jaar. "Ik verwacht dat de uitspraak andere gemeenten aanmoedigt om snel het Amsterdamse voorbeeld te volgen."